Path of Exile

Bu inceleme 11 yıl önce eklendi.
Path of Exile
  • Grafik
    7.8
  • Ses
    8.2
  • Hikaye
    8.2
  • Oynanabilirlik
    7.1
  • Genel Puan
    8.1

 

Path of Exile İnceleme

Path of Exile aksiyon RPG sevenler için 2013’ün en iyi haberi olsa gerek. Diablo benzeri fantastik bir RPG olan Path of Exile (PoE) orijinal bir oyun olmayabilir, fakat her yönüyle başarıyla uygulanmış ve bağımlılık yapıcı bir deneyim olduğu da bir gerçek. Oyunculuk geçmişi biraz gerilere dayananlar, PoE‘a başladıklarında kendilerini evlerinde hissedecekler. Sınıf seçiminden, mouse eskiten oyun stiline, karanlık atmosferinden, ikonik envanter yönetimine kadar pek çok açıdan Diablo II’yi kendisine rehber edinen Path of Exile, kendine has bazı özellikleriyle, aynı tecrübeyi yaşadığınızı düşündürtmek bir yana, yılın en orijinal oyunlarından birini oynadığınız hissini yaşatıyor.

PoE oynanış yönüyle klasik aksiyon RPG formülünü birebir uyguluyor. Karakterinizi sürekli mouse ile hareket ettiriyor ve yaratıklara tıklayarak skillerinizi ve silah becerilerinizi kullanabiliyorsunuz. Skill’leri sürükleyerek belirli klavye veya mouse tuşlarına atamak mümkün. En farklı ve hoş yanı ise, skill sisteminde karşımıza çıkıyor. Benzer diğer oyunların aksine PoE‘da saldırı skill’lerinizi seviye atladıkça alıp, güçlendirmiyorsunuz. Skill’ler öldürdüğünüz yaratıklardan düşüyor. Yanlış duymadınız! Yaratıklardan elde ettiğiniz çeşitli saldırı skill’lerini üzerinizdeki zırh ve silah slotlarına yerleştirerek hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Büyülü taşlar (skill gems) şeklindeki bu skill’ler 3 farklı renkte oluyor ve ekipmanınız üzerinde aynı renkte slotlar varsa bunlara yerleştiriyorsunuz. Her skill kullanıldıkça kendi başına tecrübe kazanıyor ve skill taşı seviye atlayarak güçleniyor.

Yukarıda bahsettiğim orijinal aktif skill sistemine ek olarak, karakteriniz seviye atladığında kazandığı skill puanını da devasa bir skill ağacındaki pasif skill’ler için kullanıyorsunuz. Final Fantasy X’un sphere grid sistemine oldukça benzeyen bu pasif skill sistemi ile yapabilecekleriniz ise hayal gücünüzle sınırlı. Skill ağacında etkinleştirdiğiniz her nokta, bir sonrakini seçebilmenize imkan tanıyor ve böylelikle seviye atladıkça ağaç üzerinde dallanıp budaklanan onlarca yoldan istediğinize yönelerek tamamen kendinize ait bir karakter geliştirmiş oluyorsunuz. Oyunda şu anda 7 farklı sınıf bulunuyor (Marauder, Ranger, Witch, Duelist, Templar, Shadow ve Scion). Her sınıf, skill ağacı üzerinde farklı bir noktada başlıyor ve geliştikçe diğer sınıfların skill’leri ile yolu kesişebiliyor. PoE‘ın bu konuda sağladığı özgürlük, sanırım şimdiye kadar hiç bir ücretsiz MMORPG’de görülmedi. Aşağıdaki resim durumu özetliyor.

Path of Exile Skill Tree

Grafikleri yönüyle de oyun göz dolduruyor. Skill efektleri ve karakter animasyonları oldukça tatmin edici. Genel atmosfer açısından 2 boyutlu bir oyun olan Diablo II ile inanılmaz benzerlik taşıyan PoE, aynı tarzı 3D’ye kusursuz biçimde taşıyor. Bu konuda oyunun tek eksiği, zayıf sistemler için yeterince optimize edilmemiş oluşu. Ses ve müzikler de yine selefinin izini takip ediyor ve oyunun karanlık atmosferine büyük katkıda bulunuyor.

Hikaye olarak zengin olduğu söylenemese de, oyun dünyasının kendine özgü bir çekiciliği var ve yeni yerler keşfetmek gerçekten keyifli. Toplam 3 ana bölümden (Act) oluşan maceraya, bir sürgün olarak götürüldüğünüz adada başlıyorsunuz. Kasabalarda aldığınız görevlerle ve haritalardaki tabletlerle hikaye giderek derinleşiyor ve oyunun atmosferine oldukça katkı sağlıyor. Ama yine de çok şey beklemeyin.

Path of Exile‘da ekonomi de şimdiye kadar hiç kullanılmamış bir şekilde işliyor. Oyunda altın veya benzeri bir ödeme sistemi bulunmuyor. NPC’ler ve karakterler arasında ticaret, takas yoluyla işliyor. Örneğin, elinizdeki kullanılmayan zırh ve silahları tüccara sattığınızda, karşığını olarak scroll of wisdom veya parşomen olarak alıyorsunuz. Zırh, silah veya başka bir ekipman alırken de satıcının talep ettiği nesneleri karşılamak zorundasınız. Sizin tepkiniz ne olur bilmiyorum ama ben bu sistemi oldukça kullanışlı buldum.

Son olarak Path of Exile‘ın gerçekten ücretsiz bir oyun olduğunu ekleyerek incelemeyi noktalamak istiyorum. Bu kalitedeki bir oyun, sizden ilerleyen noktalarda cüzdanınızı hafifletmenizi istemiyor. Gerçek parayla satın alabileceğiniz ürünler, yalnızca kozmetik malzemeler. Bu nedenle ister istemez yapımcıyı desteklemek ve bu mükemmel oyunun devamlılığı adına cüz-i de olsa bir şeyler satın almak isteyebilirsiniz.

Ekran Görüntüleri


 

Video



Sistem Gereksinimleri


Minimum Gereksinimler:
İşletim Sistemi: Win Xp 32
İşlemci: Pentium 4 3.0GHz / Sempron 3600+
RAM: 1 GB
HDD: 8 GB
Ekran Kartı: GeForce 6600 GT / Radeon HD 3470

Önerilen:
İşletim Sistemi: Windows 7 / 8
İşlemci: Core 2 Duo E6600 2.4GHz / Opteron 2218
RAM: 2 GB
HDD: 8 GB
Ekran Kartı: GeForce GT 240 / Radeon HD 2900 Pro

Oyun Hakkında Yorumlarınız ; (Reklam amaçlı atılan yorumlar kabul edilmeyecektir)