Hearthstone: Heroes of Warcraft
- Tarz: MMOTCG
- Tür: Koleksiyon Kartları
- Platform: PC & MAC
- Çıkış Tarihi: 2014
- Yayıncı: Blizzard Ent.
- Grafik9.1
- Ses8.3
- Hikaye9.2
- Oynanabilirlik8.3
- Genel Puan7.5
[tabgroup] [tab title=”İnceleme”]
Hearthstone: Heroes of Warcraft İnceleme
Tam olarak Collectible Card Game veya Trading Card Game isimleriyle bilinen, çeşitli yaratık ve büyü kartlarını biriktirip savaş alanına sürdüğümüz tarzdaki oyunlar online oyunların yükselişi ile birlikte PC’ler ve taşınabilir cihazlarda bolca boy göstermeye başladı. Magic: The Gathering ile başlayan macera Shadow Era gibi başarılı örneklerle çeşitli platformlara taşındı. Türün son örneği olan Hearthstone: Heroes of Warcraft ise World of Warcraft’ı şekillendiren usta ellerden geliyor. Warcraft gibi köklü ve tanınan bir dünyanın başarılı bir kart oyununda yeniden hayat bulması ise hem serinin takipçilerini, hem de bu türü sevenleri heyecanlandıracak bir gelişme.
Kart koleksiyon oyunlarının kitlesi her zaman belli bir kesimle sınırlı kalmıştır (hele Türkiye’de rakip bulmak eziyettir). Bunun en önemli nedeni bu oyunların kolay anlaşılır olmamalarıdır (özellikle İngilizce’si yeterli olmayanlar için). Hearthstone‘un en büyük gücü kolay anlaşılırlığında yatıyor. Kurallar en basite indirgenirken, oyunun keyfinden kesinlikle ödün verilmemiş. Blizzard bağımlılık yapan oyunlar geliştirme geleneğini Hearthstone: Heroes of Warcraft‘ta da sürdürüyor.
İngilizce bilmiyor olsanız da Hearthstone‘u öğrenmekte zorluk çekeceğinizi düşünmüyorum. En kötü ihtimalle açın bir online sözlük, birkaç basit terimi kavrayıp oyuna bağlandıktan sonra verdiğiniz emeğe değdiğini göreceksiniz. Başlangıçtaki tutorial mahiyetindeki savaşlarda oyunun tüm dinamiklerini kavrıyorsunuz, bu kısımda hiç bir detay atlanmamış ve buna rağmen çok vaktinizi almıyor.
Hearthstone‘da temel olarak yaptığınız şey, belli sayıda kartla karşınıza dikilen rakibinizi kendi kartlarınızla alt etmek. Her yaratığı savaş alanına yerleştirmek veya büyü kartlarınızı kullanmak için kartın sol üst köşesindeki mana bedelini ödemeniz gerekiyor. Kullandığınız manalar her tur başlangıcında yenileniyor ve +1 mana ekleniyor (en fazla 10 olabiliyor). Kazandığınız savaşlar sonrasında rastgele yeni kartlar satın alıp, mevcut kart setlerinizi geliştirebilir veya en fazla 30 karttan meydana gelen yeni setler oluşturabilirsiniz. Unutmadan, her setin başında bir hero’nun olduğunu da belirteyim. Yani rakibiniz aslında bu hero’lardan bir tanesi oluyor ve onun sağlığını sıfıra düşürdüğünüzde karşılaşmayı kazanıyorsunuz. Aynı şekilde sizin hero’nuzun sağlığı sıfıra düştüğünde mağlup oluyorsunuz.
Gerçek rakiplere veya yapay zekaya karşı savaşmak mümkün. Play seçeneğine tıkladığınızda diğer oyuncularla yüzleşebilirsiniz. Bu kısımdaki Casual seçeneği ile dişinize uygun tek bir rakiple karşılaşabilirsiniz. Ranked seçeneği ise rütbe atlayarak diğer oyunculara karşı ne durumda olduğunuzu gerçek manada anlamanızı sağlayacak olan mod. Solo Adventures‘ı seçerek ise yapay zekaya karşı size verilecek görevleri gerçekleştirebilirsiniz.
Hearthstone: Heroes of Warcraft‘ı benzerlerinden ayıran diğer yönleri ise hiç şüphesiz müzikleri, ses efektleri ve grafikleri. Kart oyunlarında genellikle pek görsel efekt kullanılmaz, kartlar dizilidir, işlerini yapar ve kenara çekilirler. Hearthstone’da ise her şey çok renkli ve alabildiğine hareketli görünüyor. Patlamalar, parçalanan kartlar, karakterlerin seslendirmeleri ve diğer pek çok iyi işlenmiş detay oyundan aldığınız keyfi kat be kat artırıyor. Müzikler de Warcraft isminin hakkını veren fantastik temalardan oluşuyor.
Son olarak belirtmeliyim ki, Hearthstone: Heroes of Warcraft free to play bir yapım olmasına karşın oyuncuyu para harcamaya zorlamıyor. Tek kuruş harcamadan günlük oyun içi kazançlarınızla çok uzun bir süre Hearthstone’dan keyif almak mümkün. Elbette Blizzard’dan beklediğimiz nihai MMO bu oyun değil, ancak bu türün de altından layığıyla kalktıklarını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.
[/tab] [tab title=”Ekran Görüntüleri”]
[/tab] [tab title=”Video”] [/tab] [tab title=”Sistem Gereksinimleri”] Minimum Gereksinimler: İşletim Sistemi: Windows XP/Windows Vista/Windows 7/Windows 8 İşlemci: Intel® Pentium® D / AMD® Athlon™ 64 X2 RAM: 2 GB HDD: 3 GB Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce® 6800 (256 MB) / ATI™ Radeon™ X1600 Pro (256 MB) veya üstü Önerilen: İşletim Sistemi: Windows 7/Windows 8 İşlemci: Intel Core™ 2 Duo E6600 (2.2 GHz) / AMD Athlon 64 X2 5000+ (2.6 GHz) veya üstü RAM: 4 GB HDD: 3 GB Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 8800 GT (512 MB) / ATI Radeon HD 4850 (512 MB) veya üstü [/tab] [/tabgroup]