Oyun Sektörünün Geleceği Ücretsiz Oyunlarda
Oyun sektörü içten içe ciddi bir değişim yaşıyor. Bu değişim kullanıcılara kolay erişim, ücretsiz oyunlar, satın alınabilecek ekstra içerikler olarak yansırken, oyun firmaları ciddi stratejik değişimlere hazırlanıyor. Önde gelen firmaların yetkililerine göre önümüzdeki 5 ila 10 yıl arasında hemen hemen her oyun bedava olacak.
Hızla gelişen oyun sektörü, oyunun satın alınması – içeriğin satın alınması ayrımının keskinleştiği bir dönemden geçiyor. Özellikle kutu olarak satılan oyunların kullandığı tek seferde satış yöntemi yavaş yavaş tarihe karışıyor. Kutulu oyunların yerini alacak yöntem ise birçok oyun firmasının hali hazırda kullandığı Free To Play sistemi.
Nedir Bu F2P?
Free To Play sistemi (F2P), oyunun bedava olup sadece içeriğin, yani oyun içi karakterlerin geliştirilmesi için gereken her şeyin, (yeni ekipmanların, yeni özelliklerin) satılması üzerine geliştirilmiş bir sistemdir. Bu yöntem oyunların daha fazla kullanıcı kazanmasını sağlarken, bu kullanıcılar aynı zamanda sadık kullanıcı oluyorlar. F2P sistemi mobil oyunlarda da oldukça popüler olmaya başlıyor. İnternetin yaygınlaşması bu sistemde önemli yer tutuyor. Zira satın alınan tüm içerik internetten indirilerek sağlanıyor.
Peter Moore:“F2P sistemine geçiş oyun dünyası için kaçınılmaz!”
Dünyanın en köklü oyun firmalarından EA Games’in COO’su Peter Moore, 10 yıl içinde her oyunun F2P sistemine geçeceğini düşünüyor.
“Bir mağazaya girebilirim ve ortamın tadını hiçbir şey almadan çıkarabilirim. Oyunlar için de aynısı gerekli. Oyuna giriş ya da oyunun kendisi ücretsiz olabilir.” diyen Moore, oyunların etkileyici atmosferlerini yaşamak için ücret ödemenin gerekmeyeceğini söylüyor.
Türkiye’de F2P sisteminin durumu
Türk oyun severler F2P sistemine oldukça alışkın. Öyle ki, Türkiye’nin en uzun soluklu online oyunlarından Knight Online, bir F2P oyun ve sadece Türkiye’de 20 milyona yakın kayıtlı kullanıcısı var. Ücretsiz yayınlanan oyun, karakterini hızlı geliştirmek isteyenlere satın alabilecekleri her türlü envanteri sunuyor ve F2P sisteminin özelliklerini tam olarak yansıtıyor. Knight Online’ın yeni yayıncısı olan NTT Game* yetkilileri, “Türk oyuncular oyun içi karakterlerine yatırım yapmayı yani karakterleri geliştirmek için vakit ayırmayı seviyor. Çok emek harcanmış karakterler tabi ki oyun içinde kendini belli ediyor. Ancak para harcamadan da, daha uzun süre oynayarak karakterleri geliştirmek mümkün. Yani oyun içi denge unsuru korunuyor ve bu konuda çok hassas davranıldığını” belirtiyor.
F2P oyunlarda en önemli konu güvenlik!
F2P oyunlar için en önemli konunun güvenlik olduğunu belirten NTT Game yetkilileri, “Kullanıcılar oyun içi karakterleri için ciddi emek ve para harcayabiliyorlar. Bu nedenle bilgilerinin, oyun içi envanterlerinin, kısacası hesaplarının korunması çok önemli. Biz de bu konuya bir banka hassasiyetiyle yaklaşıyor, güvenlik konusunda taviz vermiyoruz.” diye belirtiyorlar.
* NTT Game, Kasım 2011 itibariyle Avrupa ülkelerinde, Mayıs 2012 itibariyle de ABD, Güney Amerika ve Türkiye’de Knight Online oyununun yayın haklarının sahibidir.
Benzer Yazılar
Final Fantasy 8 Remastered, iOS ve Android İçin Yayınlandı
Square Enix tarafından Final Fantasy 8 Remastered mobil yayınlandı. Android ve iOS platformları için yayınlanan oyun her iki platformda da 159 TL fiyat ile satışa sunuldu. Oyun piyasaya 1999 yılında sürülmü...
Watch Dogs Legion Bu Hafta Sonu Ücretsiz Oynanabilecek!
Ubisoft, oyunlarından Watch Dogs Legion 25-29 Mart tarihlerinde tamamen ücretsiz oynanabilecek. Ubisoft tarafından yapılan açıklamada Xbox One, Xbox Series X | S, PlayStation 4, PlayStation 5 ve Windows PC içi...
NTT game halt etmiş halen KO World de sahtekarlık ve Koxp dediğimiz hile sular seller gibi devam ediyor .20 milyon kayıtlı 75 bin aktif oyuncusu olmayan yaşlı ve hastalıklı(koxplu) bir oyun artık Knight online World.
Sorun oyunun bedava olup olmamasından çok ne kadar hileye karşı korunup korunmaması açıkça söylemek gerekirse aylık para verdiğin oyunlar karakterini çok iyi koruyor hiç çalınma olmuyor ve hile de olmuyor